Leven vol vertrouwen


Blog: Leven vol vertrouwen

Maart 2020


Ik realiseerde me laatst weer eens dat de momenten dat ik me gelukkig en dankbaar voel in het leven, zo weinig te maken hebben met wat ik precies doe of heb, maar zo sterk samenhangen met in hoeverre ik durf te vertrouwen en me over durf te geven aan het leven zelf. Het ‘ontstaat’ als ik al het 'moeten en willen' loslaat, stop met hard mijn best te doen, en vast te houden aan mijn overtuigingen. Als ik me niet meer verlies in duwen en trekken aan mensen of situaties, en het geforceerd blijven proberen en strijden voor waar ik in geloof, of waarvan ik denk dat het nodig is. Maar juist even stil staan en contact maken met mijn hart, met het vertrouwen in het leven en het geloof dat alles komt zoals het moet komen. 

Maar hoe doe je dat dan?

Iedereen heeft hier zijn eigen weg in en het kan enorm helpen als je van jezelf weet wat jou helpt om weer in een staat van overgave en vertrouwen te komen. Voor mij is dit: In de natuur zijn, creatief bezig zijn door te tekenen, schilderen, boetseren en/of dansen en contact maken met mijn ademhaling en ervaren hoe deze blijft stromen zonder dat ik mijn best hiervoor moet doen. Dan ontstaat er ruimte om ideeën, inzichten en acties door me heen te laten stromen en voel ik me ‘gedragen’ en sterk verbonden met mijn intuïtie.Ik kan intens genieten van deze momenten en toch besef ik me herhaaldelijk dat ik automatisch weer in een bepaalde controle of verkramping schiet, zeker op het moment dat ik de druk van verwachtingen van anderen en mezelf voel of onzekerheid en gebrek aan (zelf)vertrouwen ervaar. 

Dan besef ik opeens dat ik weer heel hard mijn best aan het doen ben, waarbij ik mezelf en de flow in mijn leven enorm de weg kan staan. Ik ben van jongs af aan een vechter, een strijder voor waar ik in geloof en wat ik neer wil zetten in het leven. Maar ik heb ook gemerkt deze wilskracht naast de zoveel zo mooie en waardevolle dingen die het me gebracht heeft, me soms niet meer verder kan helpen en dat juist de zachtheid en overgave in vertrouwen me zoveel kracht geeft. Betekent niet dat dit me zomaar altijd lukt, zeker niet, patronen en overlevingsmechanisme zitten diep geworteld, maar de momenten dat ik me kan overgeven aan dit diepe vertrouwen in het leven en mijn weg zijn zo kostbaar en wil ik alle ruimte geven. 


Het is misschien ook wel juist om deze staat van overgave en vertrouwen te ervaren dat ik verliefd ben geworden op het woestijn leven in Egypte en mijn man. In Egypte hoor je zo vaak per dag Insha Allah! wat zoiets betekent als 'Het zal gebeuren zoals Allah het wil". Zo vaak riep deze uitspraak heel wat weerstand bij mij op, tja, hoezo als Allah het wil. Je moet zelf ook iets doen, en ik wil nu dit...

Maar ik ben me steeds meer gaan beseffen dat het, mijns inziens, niet gaat over een Godheid op een troon die wel eens even zal beslissen of het wel of niet zal gebeuren, maar dat juist de onderliggende staat van vertrouwen, nederigheid en overgave in onszelf een enorme kracht met zich meebrengt en nieuwe wegen opent. Ik zie het dan ook als een prachtige manier om verbinding te maken met een gevoel van overgave, vertrouwen, wijsheid en innerlijk weten. Een haast betoverende staat van zijn die ik vaak sterk heb mogen ervaren bij de lokale bevolking in Egypte zowel hooggeschoolde Imams als de bedoeïen, het volk dat al van oudsher in de Sahara van Egypte leeft. Deze staat van ‘Insha Allah’, ‘overgave aan het leven’ of ‘flow’ is zo waardevol omdat als we vanuit dit diepe vertrouwen handelen we voorbij gaan aan ons eigen beperkte ego en zienswijze en open staan voor wat er door ons heen wil stromen aan levenskracht, liefde, inspiratie, creatie en zoveel meer.


Healing is learning to trust life. Jeanne Achterberg


In mijn werk als (loopbaan)coach in de natuur ben ik dan ook niet zozeer bezig met het verstandelijk oplossingen zoeken voor problemen, en het met wilskracht bereiken van doelen, maar kijk ik naar wat de natuur ons spiegelt, hoe jij in je staat van vertrouwen en flow kunt komen, focus ik op het eigen inzicht en intuïtie om vanuit een diep vertrouwen te zien wat er nodig is, wat er echt bij jou past, wat jouw weg is en wat er nodig is om hier stappen in te zetten en keuzes te maken voor een prettig en gezond leven voor jezelf en de organisatie waarbinnen je werkt. 


Groeten Usha Charlot


Inside Nature | Step into your true Nature

Ontvang je graag de nieuwsbrief?


Geef dan je naam en email adres aan ons door. Zo ontvang je maandelijks inspirerende teksten, (reis)ervaringen, aanbiedingen en blijf je op de hoogte van het aanbod van Inside Nature.Of volg/like de facebookpagina van Inside Nature.