Praktische info

Waarom op reis met Inside Nature?


Wil jij het echte woestijnleven ervaren? Heb je behoefte aan offline tijd in de natuur? Reis je graag duurzaam en met respect voor natuur en lokale bevolking? Hou je niet van onpersoonlijke reizen in grote groepen, maar reis je liever origineel, kleinschalig en authentiek? Hou je wel van een beetje avontuur? Als je ervoor kiest met ons op reis te gaan, word je zeker geen massale pakketreis aangeboden, maar ben je ervan verzekerd dat er veel ruimte is voor je persoonlijke wensen en inbreng. We maken de reizen zo duurzaam mogelijk en je bijdrage voor reis en accommodatie komt direct bij de lokale bevolking terecht.

Wij zullen je samen met ons professioneel en ervaren team van bedoeïenen begeleiden tijdens je reis.

Doordat we zelf jaren in Egypte hebben geleefd en onze familie en vrienden hier wonen, zijn we goed op de hoogte van alle activiteiten en mogelijkheden in dit gebied. We bieden een uitstekende service en een unieke beleving!


Top service


Hoewel de reizen ook 'back to basic' zijn omdat je in contact staat met de pure natuur, is onze service uitmuntend! Ons professioneel en vriendelijk bedoeïenenteam staat altijd voor je klaar. Tijdens de dagen in de oase verblijf je in een prachtig eco hotel.

Lokale bevolking


Maak kennis met het woestijnleven en de lokale islamitische bevolking die je met veel liefde en gastvrijheid verwelkomt en een kijkje geeft in hun dagelijkse leven. Help met het bakken van de traditionele broden in houtoven of het plukken van de dadels in de palmvelden.


Verbinding


Door deel te nemen aan deze reis draag je bij aan begrip, kennis en verbondenheid tussen verschillende culturen, tradities en geloven. 

Jong en oud


We willen benadrukken dat onze reizen voor (bijna) iedereen toegankelijk zijn, jong en oud.

Egypte is ook heel geschikt voor ouders met jonge kinderen. Familie is heel belangrijk in Egypte en kinderen worden overal hartelijk ontvangen.

Wij reizen regelmatig zelf met onze kinderen van 2 en 10 jaar oud door Egypte en weten zo uit ervaring waar de behoeftes liggen bij het reizen met kinderen.

Daarbij is er nergens in de wereld een grotere zandbak en natuurlijke speeltuin dan in de woestijn!

Avontuur


Al onze reizen zijn toegankelijk voor mensen met een matige tot goede conditie. De reis op zich is al een heel avontuur, maar voor wie wil zijn er mogelijkheden om te gaan zandborden, lange tochten per kameel te maken, of een meerdaagse trekking.  

Rust en stilte


Ervaar hoe de pure natuur, stilte en uitgestrektheid van de woestijn je als vanzelf terug bij jezelf brengt. Tijdens de reis zijn er veel bezinnings- en bezielingsmomenten waarbij je de magische stilte van de woestijn op je in kan laten werken. 

Vers en gezond eten


Tijdens de reis maak je kennis met de heerlijke traditionele Egyptische keuken. Drie keer per dag maken de bedoeïenen met liefde heerlijke, verse maaltijden klaar. Groenten en fruit komen rechtstreeks van de landerijen in de oase. Vegetarisch eten is mogelijk en we houden zoveel mogelijk rekening met je persoonlijke wensen en dieet.

Prachtige natuur


Geniet van de prachtige unieke landschappen van de westelijke woestijn. En val in slaap onder 1001 sterren.

Bewust en respectvol


We hebben diep respect voor onze omgeving en de natuur en doen er alles aan om hier zo bewust mogelijk mee om te gaan. In de woestijn laten we niets achter behalve onze voetsporen.

In de woestijn kun je helemaal genieten van het moment zonder afleidingen, want er is geen telefoon en WIFI bereik.

We werken alleen samen met de lokale bevolking en steunen via ons werk lokale ontwikkelingsprojecten. En als we in hotels verblijven doen we dat bij voorkeur in ecologische hotels en resorts.

Kleinschalig en authentiek


De reizen zijn afgestemd op je persoonlijke wensen en met respect voor de gewoontes en tradities van de lokale bevolking. We reizen in kleine groepen en maken kennis met de traditionele manier van leven. Elke reis is uniek.

Unieke plek


Het gebied rondom de Bahariya oase is uniek omdat er op een relatief kleine oppervlakte zoveel verschillende landschappen zijn om te verkennen. Nergens ter wereld is de woestijn zo divers. Lees hierover meer onder het kopje: "Waar gaan we naar toe".

Mooie samenwerkingen


We geloven als geen ander in de kracht en meerwaarde van mooie samenwerkingen. Naast de samenwerking met ons geweldig bedoeïenen-team en met de lokale bevolking, werken we ook regelmatig samen met lesgevers en docenten. 

Voor de organisatie van een aantal van onze reizen werken we samen met de Belgische reisorganisatie:  STARLING

 Dit kleinschalig reisbureau is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere natuurreizen. Hun visie en werkwijze leunt aan bij de waarden en normen die wij vooropstellen. STARLING is een vergund reisbureau en aangesloten bij de VVR en het garantiefonds Vlaamse Solidariteit Reisgelden.


Zie jij een mooie samenwerking met ons?  Laat ons het zeker weten.

Insha Allah


In Egypte zal je in iedere gesprek wel minstens een keer de woorden 'Insha Allah' horen. Wat zoiets betekent als: 'als God/Allah het wil'. Deze vertaling schiet veel te kort, aangezien de mensen in dit gebied geloven dat alles wat er gebeurt in hun leven volgens de wil van Allah is.
Deze manier van leven brengt een grote mate van overgave en acceptatie met zich mee, waarbij elke dag nieuw is, er weinig tot geen plannen worden gemaakt en alles komt zoals het komt.

Ook hierin gaan we een beetje mee met de plaatselijke cultuur, want hoewel we je reis natuurlijk goed en professioneel voorbereiden, bieden we geen standaard reizen aan, maar zien elke reis als een nieuw avontuur.


Eerlijk en duurzaam


Door te reizen met de lokale bedoeïenen steun je hun manier van leven en hun gezinnen, en komt je geld direct op de juiste plek terecht.

Waar gaan we naar toe?


Egyptische Sahara

Veel mensen denken bij het horen van Sahara aan zand, heel veel zand en verder niets. Nu gaan we natuurlijk niet ontkennen dat er veel zand in de woestijn is, maar de Sahara van Egypte heeft wel meer te bieden dan dat. De Sahara is de allergrootste woestijn op de wereld met zo’n 9.400.000 vierkante kilometer. De eindeloze zandvlaktes strekken zich uit over heel Noord-Afrika en het gebied in Egypte is zo bijzonder omdat er in dit relatief klein gebied van de Sahara zoveel verschillende landschappen voorkomen. Zo kun je het ene moment door de grote zwarte bergen van de zwarte woestijn reizen om vervolgens een paar uur later in een absurd wit landschap met de meest ongelofelijke witte rotsformaties te zijn van de witte woestijn.

Natuurlijk zijn er ook de bewegende zandduinen die getekend worden door de wind. En prachtige kristallen die zo uit de grond komen op plekken waar de onderliggende aardkorsten over elkaar heen schuiven. En dan opeens een groepje palmbomen en een heerlijke, verfrissende waterbron na uren van uitgestrekte vlakte. De Sahara heeft met haar leegte en stilte een magische uitwerking op degene die haar bezoekt.


Al Agabat

Een ongelofelijk gebied vol zandduinen, hoge bergen en surrealistische sculpturen in de meest prachtige vormen. Hier vind je ook waanzinnige uitzichten en verborgen grotten. Een ideale plek om prachtige zonsop- en ondergangen te bekijken en met sandboards een heuvel af te 'skiën".


Bahariya Oase

De Bahariya Oase ligt zo’n 360 km van Cairo en telt zo’n 30.000 inwoners. Deze zijn heel gastvrij en traditioneel islamitisch. Het grootste dorp in de Oase is Bawiti (vernoemd naar het eerste stamhoofd/ burgemeester van de gemeenschap). Als je door de straten van Bawiti loopt, lijkt het alsof de tijd hier lang heeft stilgestaan. Zo verplaatsen veel mannen zich nog met de ezel naar het werk en leven de vrouwen vooral binnenshuis waar ze zorgdragen voor het huishouden en de kinderen.  Maar natuurlijk ontwikkelt men zich hier ook, gaan de kinderen naar school en hoewel computers nog schaars zijn, heeft tegenwoordig bijna iedereen een mobiele telefoon.

Bahariya is vanwege zijn ligging een perfecte plek om je reis naar de Sahara te starten. Maar ook in Bahariya zelf is genoeg te zien en te beleven. Je kunt er mooie wandelingen maken door de dadelpalmvelden, een duik nemen in één van de ijzerrijke warmwaterbronnen, waarbij het warme water van grote diepte (tot 800 meter diep) naar boven komt.

Of je bezoekt tijdens een lokale toer het oude gedeelte van het dorp, de piramideberg, het zoutmeer en English Mountain.

In 1996 zijn er naar schatting zo’n 2000 mummies gevonden.  De vallei zelf is nog niet opengesteld voor bezoekers, maar een aantal van de mummies zijn te bewonderen in het plaatselijke museum. Verder kun je drie ondergrondse graftombes bezichtigen waaronder die van Amenhotep Huy die versierd is met uiterst verfijnde decoraties en muurschilderingen van het leven hier in de 18de dynastie.


Black desert, Sahara as Souda

Dit is een indrukwekkend gebied waar duizenden zwarte stenen over de gele zandlaag liggen. Ontstaan door vroegere vulkaanuitbarstingen vind je een gebied vol gestolde lava, pyriet en basalt.Christal Mountain

Een wonderlijk gebied waarbij je kunt wandelen door vlaktes met kristallen van calciet en silicaat.
Hier vind je prachtige sculpturen opgebouwd uit kristallen, en komen door verschuiving van de aardlagen de mooiste schatten van moeder aarde aan het licht.

White desert, Sahara al Beida

In het beschermd natuurreservaat van de witte woestijn vind je prachtige witte kalksculpturen die door winderosie zijn ontstaan. Deze sculpturen
zijn vaak wel meters hoog en bevatten bijzondere fossielen en schepen die herinneren aan de tijd dat de hele woestijn nog de bodem van een enorme zee was. Als je door dit surrealistische landschap loopt, waan je je in een totaal andere wereld.


Cairo

Cairo is een miljoenenstad die met de dag groter en drukker wordt. Er is ongelofelijk veel te zien en te beleven. De meesten komen bij hun bezoek aan Egypte in Cairo toe en het is dan ook aantrekkelijk om een paar dagen hier te blijven en de stad met haar verborgen schatten te verkennen, voorof na je bezoek aan de oases en de woestijn.

In Cairo kun je o.a. het Egyptisch en/of koptisch museum bezoeken, genieten van de betoverende Sufi dans en -muziek, de mooie al Azhar moskee zien, de grootste Arabische souk (markt) Khan al Khalili van de wereld bezoeken, wandelen door Al Azhar park, de Citadel bezoeken, van het uitzicht genieten vanuit Cairo tower of een tocht met de Felukka over de Nijl maken. En, niet te vergeten, in de buitenwijk van Cairo/ Giza kun je een van de 7 wereldwonderen bewonderen: de piramides, waar Egypte bekend om staat.

Paklijst

De lokale woestijnbewoners, de bedoeïenen, hebben niet veel nodig en leven met wat er voor handen is. Omdat we tijdens deze reis een beetje van het bedoeïenenleven willen proeven, dagen we je uit om vooral noodzakelijke dingen mee te nemen. We adviseren je een handige (kleine) plooibare weekendtas mee te nemen voor de dagen in de woestijn. Dus liever geen harde koffers, dit is erg onpraktisch in de jeeps.  Er is de mogelijkheid om een gedeelte van je bagage, die je niet nodig hebt in de woestijn, in het hotel in het dorp achter te laten. • Lekker zittende kleding (t- shirts en katoenen broeken of lange rok)
 • Blouse met lange mouwen
 • Warme trui en sokken voor de koude nachten in de woestijn
 • Lekker zittende dichte schoenen
 • Sandalen/ slippers
 • Handdoek
 • Toiletspullen
 • Muggenmelk voor in de oase (in de woestijn zijn er geen muggen). 
 • Zonnebrandcrème/ zonnebril/ eventueel zonnehoed/petje
 • Zaklamp (voor in de woestijn)
 • Fototoestel en eventueel extra batterijen/ accu/oplader
 • 25 euro visumkosten, op het vliegveld van Cairo te voldoen. 
 • Paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is op datum van terugkeer en kopieën (digitaal of op papier) van paspoort en reis- en annuleringsverzekering
 • Telefoonnummer/pasje van je ziekenkostenverzekering
 • Vliegtickets
 • Pinpas en/of creditcard (in Cairo en op het vliegveld is er de mogelijkheid om te pinnen,/ bankcontact te gebruiken, in de oase niet. Geef voor vertrek aan je bank door welke periode je in Egypte bent zodat je ook daar geld op kunt nemen). Euro’s wisselen kan ook in Cairo.  

 

Eventueel:     

 • Vochtige doekjes (op veel plaatsen in Egypte is er geen toiletpapier, Egyptenaren gebruiken hun linkerhand en water)
 • Telefoon en oplader
 • Zwemkleding voor een ‘duik’ in de warmwaterbronnen. 
 • Slaapzak, wij voorzien matjes en slaapzakken voor in de woestijn, maar als je liever je eigen slaapzak gebruikt, kun je die natuurlijk meenemen. 
 • Boek/ dagboek
 • Indien nodig: medicatie, lenzen, bril en oordopjes 
 • Muziekinstrument, teken- en/of schrijfmateriaal
 • Houd er rekening mee dat er in de oase geen grote winkels zijn, basisproducten zijn wel verkrijgbaar. Mensen met een speciaal dieet nemen best wat voorraad mee of informeer van tevoren even bij ons of het eten van je wensen te verkrijgen is.

Temperatuur


De ideale tijd voor een woestijnreis naar Egypte is tussen begin oktober en begin mei. In de woestijn zijn de verschillen in temperatuur tussen dag en nacht extremer dan in de stad.
De gemiddelde temperaturen in de woestijn en oase schommelen tussen 5-15°C ‘s nachts en 22-28°C overdag.


Voor actuele weersvoorspellingen klik hier.

Ontvang je graag de nieuwsbrief?


Geef dan je naam en email adres aan ons door. Zo ontvang je maandelijks inspirerende teksten, (reis)ervaringen, aanbiedingen en blijf je op de hoogte van het aanbod van Inside Nature.Of volg/like de facebookpagina van Inside Nature.